2014. október 4., szombat

rowling interjú



Amikor elmerültem a régebbi fórumajánlások között, és megláttam a következő interjúalanyom nevét, izgatottan vetettem fel az ötletet a koordinátorunknak, hogy hadd én készíthessek vele interjút. Izgultam, reméltem, hogy sikerül őt utolérni, és annak ellenére, hogy jelenleg egy ideje nem aktív, elfogadja a felkérést. Ez megtörtént, így nagy örömmel és izgatottsággal mutatom őt be nektek. Bízzunk benne, hogy hamarosan ismét olvashatunk majd tőle. Fogadjátok szeretettel rowlingot!




Kérlek, mondj pár szót magadról! Mit érdemes tudni rólad?

Erdélyi magyar lány vagyok, 18 éves, multifunkcionális, mint egy nyomtató.  Dolgozom, suliba járok, örökké mozgásban vagyok. Ha jól emlékszem, 12 éves koromban szerettem bele Harry Potter világába, és 14 évesen ismerkedtem meg a fanficekkel, amelyek azóta is elfoglalják a szívem egy részét. Imádok olvasni, főleg snarryt és severitust, bármilyen zsúfolt napom is van, mindig próbálok időt szakítani a kedvenceimre, több-kevesebb sikerrel.

Írói neved rowling. Miért pont ezt a nevet választottad? Ő a kedvenc íród, vagy esetleg szeretnél úgy írni, mint ő?
 
Ez egy nagyon gyerekes dologból lett, egy barátnőm, mikor elmondtam neki, hogy fanficeket olvasok, és én is szeretnék írni egyet, ő szólítgatott így engem egy ideig, persze azért, hogy hecceljen. Én pedig mivel semmi jobb ötletem nem volt, mikor jelentkeztem, beírtam ezt a nevet. Gyerek voltam, nem gondoltam jobban bele a dolgokba, hogy ez mit jelent. Ma már bánom, mivel tudom, hogy soha nem fogok felérni az ő szintjére, meg nem is áll semmilyen kapcsolatban személyesen velem ez a felhasználónév, de egy idő után már nem akartam újrajelentkezni, hiszen attól eltekintve még nem lettem más ember, hogy egy kicsit benőtt a fejem lágya. Természetesen ő a kedvenc íróm, és az is fog maradni.  Rengeteg boldog pillanatot okozott nekem a könyveivel.

Milyen nevet választanál magadnak?

Metalián gondolkoztam egy ideig, leginkább azért, mert tartalmazza a nevemnek a kezdőbetűit - és mert imádom a kémiát. :)

A Harry Potter kötetek befejezése után az írónő újabb történetekbe fogott, ezúttal elsősorban a felnőtt olvasókhoz szólva. Hallottál róluk, esetleg olvastad valamelyiket?

Igen, hallottam róluk, egy-két véleményt is elolvastam az interneten, de még nem sikerült elolvassam egyiket se, főleg az okból kifolyólag, hogy a városi könyvtárban még egyik sem fellelhető.

 Írtad, hogy 14 évesen csöppentél a fanfictionök világába. Emlékszel, melyik volt az első történet, amit olvastál?

Titkos hozzávaló Sortiumtól. Az Ő írása szerettette meg velem a severitus történeteket, nagyon kár, hogy régóta nem lehet hallani felőle semmit, és nem is fejezte be a történetet.

A másik téma, amelyben szívesen olvasol, a snarry. Őket melyik történet vagy szerző szerettette meg?

Erre már nem emlékszem. Azt tudom, hogy egy idő után kíváncsi voltam, milyen lehet más élethelyzetben is olvasni a kedvenc párosomról. Az elején rövid műveket olvastam, novellákat, egyperceseket. A snarryk közül a kedvenceim Az almafa, Kötelék, A Házasság köve.

Kaseitől a Kötelék nekem is nagy kedvencem. :)

A Távoli ígéret című írása is nagyon jó, reménykedem benne, hogy idővel majd visszatér az írásához, és befejezi.

Én is.

 Én magam elég sok és sokféle történetet olvastam, mégis egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan írás van, ami valami miatt nagy hatással volt rám. A legutóbbi ilyen katartikus élményem után például majdnem egy hónap kellett, amíg úgy tudtam arra a regényre gondolni, hogy nem pityeredtem el rajta. Te tudsz mondani olyan ficeket vagy akár hagyományos írásokat, amikre biztos, hogy évek múltán is emlékezni fogsz?

Azok a könyvek, ficek, amelyeket nagyon szívesen olvastam - amelyeket alig bírtam letenni - , van hogy egy bizonyos szituációról, egy képről eszembe jutnak. Mindegy, hogy ezelőtt egy évvel vagy hárommal olvastam, úgy rémlik fel az a pár sor, mintha tegnap vettem volna a kezembe. A Harry Potter regényekből van pl. „Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni" . Ez nagyon közismert mondata Dumbledore-nak, de mivel én állandóan tervezek - amit meg is szoktam valósítani -, azért néha eszembe juttatom magamnak, hogy ne merüljek el túlságosan az álmaimban, vágyaimban.

Térjünk át az írásaidra, de mielőtt mélyebben is belemennénk a témába: minden rendben veled? Eltűntél egy ideje.

Igen, minden rendben velem, csak éppen elkezdtem dolgozni, közben megismerkedtem a párommal, akivel most már több mint két éve együtt vagyok, és ez a kettő kicsit elvett az azelőtti rengeteg szabadidőmből.  

Severitus és snarry témában írsz, magam is a Rossz csillagzat alatt... című írásod által ismertelek meg. Mi inspirál?

Kicsit szégyellem is magam, mivel a fentebb említett írásomat még azóta se fejeztem be, és valószínűleg már nem is fogom. Azóta sokat változtam, és már nem lennék képes ugyanabban a stílusban folytatni. De van egy fanfic a tarsolyomba, amit egy ideje írogatok, de megfogadtam, hogy addig nem töltöm fel, amíg készen nem vagyok vele teljesen. Ezt általában éjjelente szoktam írni, mikor a nappali dolgok nem hagynak aludni, és ebbe a világba nagyon jól el tudok menekülni. Ilyenkor jönnek úgy a szavak, sokszor másnap tiszta fejjel visszaolvasva el is gondolkozom, hogy sikerült ezt így összehoznom. :)

Előbbit sajnálattal hallom, én kifejezetten szerettem azt az írásod. Mi a helyzet a Merlin gyűrűivel? Úgy tudom, még azt sem fejezted eddig be.

Ahhoz van pár fejezet a gépemen megírva, egyelőre bizonytalan vagyok a befejezést illetően. Tudom, hogy hova akarok eljutni, de az a befejezés számos kérdést nyitva hagyna. Mindenképpen az idei terveim között szerepel azt befejezni.

 A következő kérdést már régóta szeretném neked feltenni, örülök, hogy végül adódott rá alkalom. Van egy történeted, ami eltér a fent említett két témától, méghozzá egy Harry Potter/Tom Denem párosítású írás. Ha jól tudom, ezt egy kihívásra írtad, publikálni viszont nem publikáltad (eddig). Mik a szándékaid vele?

Harry Potter/Tom Denem párosítás szerintem egy nagy kihívás, rengeteg lehetőséget rejt magába. Az egy befejezett történet, de úgy gondolom, nem sikerült annyira jól, hogy érdemes lenne publikálni. A kihívás oldalán tudtommal még fent van, de már nagyon régóta nem jártam arrafelé. :)

 Melyik kihívás volt ez pontosan?

A Torry-Vorry Olimpia, azt hiszem, 2011-ben, ha nem csal az emlékezetem.

Szerinted mitől jó egy írás? Amikor olvasnivalót keresel - legyen az fanfic vagy könyv -, mi alapján döntesz?

Először is megnézem a leírást, illetve a kategóriát. Utána pedig elolvasom az első pár fejezetet. Ha megfog annyira, hogy nem akarok felkelni mellőle, akkor azt végig is olvasom.

 Hasonlóképpen döntesz könyvek esetében is?

Igen, habár ilyenkor még el szoktam olvasni, mások miként vélekedtek a könyvről. Van egy olyan rossz szokásom, hogy inkább happy end történeteket szeretek olvasni, így sokszor ez is befolyásol.

 Álmodozó típus vagy?
Igen, mindig vannak álmaim, amikből aztán tervek lesznek. Annál jobb érzés nincsen, mint amikor egy álmot valóra váltasz. :)

Igen, ez így igaz. :)

 Csak Harry Potter fandomhoz kapcsolódó történeteket olvasol vagy teljesen saját alkotásokat is? Szoktál idegen nyelven olvasni, vagy jobban szereted a magyart?

Inkább Harry Potter fandomban olvasok, de szoktam még Merlin kalandjai, Castle ficeket olvasni, de ezeket ritkábban. Angolul olvasok néha, de magyarul sokkal jobban szeretek olvasni.

 Kedvenc író(k) és könyv(ek)?

Nagyon szeretem a magyar irodalmat. Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, a világirodalomból pedig  Danielle Steel a kedvencem. Nekik az összes könyvüket a kedvencek közé sorolom.

Danielle Steel könyveit én is szeretem, és bár a stílusa egyszerűbb, de a témák, amiket feldolgoz, élvezetesek.:)

Én először a Boldog születésnapot! olvastam el tőle, ajándékba kaptam egy barátnőmtől. Addig valahogy a leírásokból nem vonzottak annyira a könyvei, de miután ezt elolvastam, megváltozott a véleményem.

Köszönöm, hogy vállalkoztál az interjúra, élmény volt számomra, és remélem, mások számára is.

Cartwright




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése